Փակել գովազդը

HTML5 od Adobe, HTML5 na Twitteru, odhalení prodejců vývojářských licencí Applem, nová betaverze iOS5 nebo další létající stroj ovládaný iPhonem. Chcete vědět víc? V tom případě si nenechte ujít dnešní Jablečný týden plný novinek kolem nakousnutého jablka.

90vteřinové ukázky skladeb v iTunes jsou již i mimo USA (30. 7.)

Před osmi měsíci změnil stopáž ukázek skladeb v iTunes z původních 30 vteřin na úctyhodných 90. Uživatel má tak lepší možnost píseň na poslouchat a rozhodnout se, zda svůj dolar obětovat a píseň si zakoupit. 90vteřinové ukázky ovšem byly dostupné jen v americkém iTunes. Po skoro tři čtvrtě roce se dočkal i zbytek světa, tedy alespoň státy, kde je nakupování v iTunes dostupné. Snad se za nějakou dobu dočká i Česká republika i naši slovenští bratři.

Աղբյուրը ` macstories.net

Adobe vydá nástroj pro vytváření HTML5 obsahu (1. 8.)

Adobe v pondělí vypustilo první veřejné preview svého nového nástroje s názvem Adobe Edge. Jde o nástroj pro vytváření HTML5 efektů a animací pomocí standardů jako HTML, JavaScript a CSS. V Adobe Edge tak půjde vytvořit stejné animace jako ve Flashi, nicméně poběží na HTML5 a tudíž se dostane i do přístrojů, které Flash nepodporují. A to se týká především veškerých iOS zařízení. Nepůjde tedy o přímou konkurenci Flashe, ale spíše o alternativu pro vývojáře, jak stejný obsah zpřístupnit více zařízením.

Adobe Edge je prozatím zdarma, aby ho designéři mohli pořádně otestovat a zhodnotit a posílat zpět cenný feedback. První preview lze stáhnout այստեղ.

Աղբյուրը ` AppleInsider.com

Vývojáři se spojují pro právní boj s Lodsys (1. 8.)

Patentový boj se společnosti Lodsys pokračuje. Pro připomenutí: Lodsys vlastní patenty pro nakupování přímo v aplikacích. Za ně Apple platí poplatky, podle Lodsys se však nevztahují na vývojáře třetích stran. A právě jim jde Lodsys po krku, nebo spíše po jejich penězích.

Nedávno si Lodsys vyšláplo na velké hráče na poli iOS, mezi nimi například Էլեկտրոնային Արվեստ կամ Rovio. Menší vývojáři se nyní rozhodli spojit proti právnímu útoku Lodsys a založili Appsterdam Legal Defence Team. Společnými silami i společnými finančními prostředky na právníky se pokusí u soudu dosáhnout vítězství, o které by se ale měl starat spíše Apple, In-App Purchases jsou totiž součástí vývojářských nástrojů pro iOS.

Աղբյուրը ` 9to5Mac.com

Apple si objednal 10 miliónů kusů iPhone 5 (3. 8.)

Podle serveru Digitimes poslal Apple firmě Pegatron Technology objednávku na 10 miliónů kusů iPhone 5 pro jeho velký prodejní start. Pegatron by se tak měl stát druhým ODM (Originálním designovým výrobcem) tohoto chytrého telefonu. Firma také chce soutěžit o zakázky na výrobu iPadu, MacBooku Air a další produktů Apple, proto zvýšila vybavenost a počet zaměstnanců ve svých továrnách. Zásilky iPhone 5 by se měli začít rozvážet podle informovaných zdrojů začátkem října.

Աղբյուրը ` ԴԻՋԻԹԱՅՄՍ

Webový Twitter má novou HTML5 podobu pro iPhone i iPad (3. 8.)

Zatímco se stále čeká na oficiálního klienta pro iPad jedné sociální sítě, Twitter vylepšuje design své mobilní webové verze. Ačkoliv v App Store naleznete mnoho skvělých nativních klientů, díky novému přepracování stránek do kódu HTML5 se budete i v Safari cítit, jako byste měli otevřený některý z klientů. V nové verzi je rozhraní rozděleno do dvou panelů s chytře umístěnou lištou nahoře pro přepínání mezi Timeline, Mentions a Ուղղակի հաղորդագրություններ. V levém sloupci se pak zobrazuje seznam tweetů a po rozkliknutí se v pravém sloupci zobrazí detaily, případně zdroje odkazů. Do nové HTML5 podoby přechází Twitter postupně, proto může chvíli trvat, než se váš účet převlékne do nového kabátku.

Աղբյուրը ` macstories.net

Kodak chce prodat patenty, o které se soudí s Apple (4. 8.)

V lednu 2010 se začal Kodak soudit s Apple a Research In Motion (výrobce komunikátorů BlackBerry) kvůli údajnému porušení jeho patentu ohledně náhledu pořízených fotografií. Soudní proces stále běží, ale Wall Street Journal informuje, že se Kodak chystá prodat 10 % ze svého patentového portfólia a patent, o který se soudí s Applem a RIM, je mezi nimi.

Mezi více než tisícovkou patentů jsou patenty na ochranu, vytváření, skladování, organizování a sdílení digitálních fotografií. WSJ tento krok přisuzuje ke ztrátám, které Kodak v posledních dvou čtvrtletích utrpěl. Pokud se tak stane, pravděpodobně Applu odpadne nejedno stání u soudu.

Աղբյուրը ` 9to5Mac.com

Podle magazínu Forbes je Apple pátou nejinovativnější firmou na světě (5. 8.)

Magazín Forbes sestavil žebříček Nejinovativnějších společností světa a Apple se v něm umístil na páté příčce. Seznamu vévodí společnost Salesforce.com, druhý je Amazon, třetí Intuitive Surgical a čtvrtý je Tencent Holdings.

Kupříkladu Google je považován za sedmou nejinovativnější společnost a za zmínku stojí i dvacáté Nintedo nebo devatenáctý Starbucks. Pokud bychom se měli zaměřit spíše na vody kolem Apple, tak konkurent v podobě HTC je až 56., Adobe je jen o dvě příčky výše a Microsoft je dokonce až šestaosmdesátý.

Kompletní žebříček najdete այստեղ.

Աղբյուրը ` 9to5Mac.com

Do App Store dorazila další legenda: Final Fantasy Tactics (5. 8.)

Dlouho očekávaný remake hry Final Fantasy մարտավարություն. Առյուծների պատերազմը, která se poprvé objevila na kapesní konzoli Gameboy Advance, se objevil v App Store. Na rozdíl od předchozí hry z dílny Square Enix, Վերջնական Fantasy IIIէ Մարտավարություն spíše portem konzolové verze. Chybí například HD grafika pro iPhone 4, nicméně ovládání je přizpůsobeno dotykovému ovládání.

Podobně jako většina Final Fantasy her má Առյուծների պատերազմ poměrně komplexní ovládání, kterým vás provede celých 23 tutoriálů. Odnož Tactics je mixem Strategie a RPG odehrávající se ve fantastickém světě Final Fantasy a nabízí mnoho hodin zábavy. Cena v App Store je na poměry iOS celkem vysoká, za hru dáte celých 12,99 €, holt vyšší ceny u Square Enix nejsou nic nového. Na druhou stranu se jedná o velmi propracované tituly s herní dobou v desítkách hodin. iPad verze by se pak měla objevit na podzim.

Աղբյուրը ` TUAW.com

Světlo světa spatřila nenákladná helikoptéra ovládaná iPhonem – iHelicopter (5. 8.)

Už je tomu nějaký pátek, co uvedla společnost Պարրոt svůj AR.Drone, první helikoptéru ovládanou iPhonem. AR.Drone komunikoval s iPhonem pomocí Wifi, měl čtyři vrtule a jeho cena činila 300 dolarů. iHelicopter má na rozdíl od kvadrikoptéry tvar běžné helikoptéry s hlavní vrtulí a řídící vrtulí na ocasu. iPhone s helikoptérou komunikuje prostřednictvím speciálního transmitéru, který se připojuje do zdířky pro sluchátka. iHelicopter i její transmitér se pak dobíjí přes USB.

Helikoptéra vydrží ve vzduchu na jedno nabití přibližně 10 minut, poté se musí asi 45 minut nabíjet. Samotný transmitér vydrží v provozu 2 hodiny. Dosah transmitéru se pohybuje v rozmezí 8-10 metrů. K ovládání helikoptéry je zapotřebí speciální iPhone aplikace, kterou stáhnete v App Store zdarma. iHelicopter pořídíte za poměrně slušnou cenu 60 dolarů na այս էջը.

Աղբյուրը ` 9to5Mac.com

Apple si posvítil na prodejce vývojářských licencí (6. 8.)

Není žádným tajemstvím, že přístup k developer verzím nebo beta verzím iOS, které Apple umožňuje testovat vývojářům, mají i ti, co si nezakoupili přístup k Apple Developer Programu, jenž stojí 99 dolarů. Ti vývojáři, co necelou stovku dolarů investovali, totiž využívají volných slotů pro registrování dalších UDID a nechávají je „nevývojářům“ za menší poplatek, aby i oni mohli testovat například nejnovější iOS 5.

AppleInsider nyní ovšem přinesl zprávu, že si Apple právě na tuhle činnost posvítil a začal uzavírat účty vývojářům, kteří si takto „vydělávali“. Navíc Apple začal blokovat UDID, která byla s těmito účty spojena, čímž uzamkne daná iOS zařízení, která jsou nadále nepoužitelná. Někteří tvrdí, že pokud Apple vaše iOS zařízení zablokuje, spustí se akorát úvodní obrazovka pro nastavení telefonu, zažádá pro připojení k WiFi a tím to končí, nic víc se nestane.

Jelikož mají mít přístup k betaverzím pouze vývojáři, je tento krok poměrně pochopitelným. Navíc když už si na internetu několik serverů založilo na obchodování s volnými sloty pro zaregistrování zařízení živnost. Jsou tu specializované servery, kde jen přes PayPal pošlete peníze a vaše UDID se objeví v Developer Programu.

Թարմացում 7/8: Poslední zprávy nicméně hovoří o tom, že možná vůbec nešlo o aktivitu Apple. Nejčastěji totiž problém se zablokováním iOS zařízením hlásili ti, kteří měli stále nainstalovanou první nebo druhou betaverzi iOS 5. A ti se nemohli blokaci přístroje divit, jelikož každá betaverze nového operačního systému má nastavenou expiraci, a pokud zavčas nenainstalujete novou verzi, stane se vaše zařízení nepoužitelným, dokud neupdatujete.

Աղբյուրը ` macstories.net

Byla vydána pátá betaverze iOS 5 (7. 8.)

Apple vydal další verzi iOS 5 určenou pro testování vývojářům. Stejně jako předchozí betaverze je beta 5 distribuována jako delta aktualizace, kterou lze stáhnout přes WiFi nebo 3G připojení. Aktualizace má velikost 128 MB a pro její instalaci je bohužel nutné vymazat veškerá uživatelská data z telefonu. Novinek v nové verzi příliš není, update se soustředí zejména na vylepšení stability systému.

Աղբյուրը ` TUAW.com

 

Պատրաստեցին խնձորի շաբաթը Միխալ Ժդանսկի, Դոմինիկ Պատելիոտիսa Օնդրեյ Հոլցման

.